Connect with us

Hrvatska

Braća Matan: Sezona će biti jako teška i uzbudljiva

Poznati dvojac, porijeklom iz Livna, Ivan i Ante Matan, rođena braća, od naredne sezone igrati će opet zajedno za zagrebačkog prvoligaša, Uspinjaču Gimku.

Ivan i Ante Matan rođena su braća, porijeklom iz BiH, Livna. Dolaze iz futsal porodice, gdje na čelu stoji dobropoznato ime futsal javnosti, Boro Matan – bivši selektor futsal reprezentacije BiH, a trenutno trener MNK Čulin Mlin.

Braća Matan prethodnih sezona zajedno su nastupali u Alumnusu, a od naredne sezone, na poziv Koraba Morine, odlučili su se poći u nove izazove. Pomenuti dvojac će nositi dres Uspinjače Gimke, dvostrukog osvajača Kupa Hrvatske.

Ivan je, baš kao i Ante, svoje prve futsal korake započeo u MNK Seljak iz Livna. Nakon završene srednje škole seli se u Zagreb, gdje započinje njegova priča u 1. HMNL. U svojoj karijeri, pored Seljaka, nosio je još dres Alumnusa, Solina, Maribora(SLO) i Uspinjače. Vrijedi istaknuti kako je ovaj 28-godišnjak upisao i preko 60 nastupa za futsal reprezentaciju BiH.

“Uvijek sam futsal gledao kao neku vrstu ljubavi a ne posla, iako ide jedno s drugim. Zbog toga sam prije 2 sezone odbio ponude iz Makarske i Italije. U tom periodu sam završio fakultet i zaposlio se. Alumnus je klub koji mi je puno dao, kojem sam ja dao dio sebe. Jednostavno više nije išlo. S alfom i omegom kluba Korabom Morinom sam se lako dogovorio. Meni je potreban takav izazov, a klubu igrač i čovjek mojih karakteristika. Očekujte fajtersku ekipu koja će ići prsa od prsa sa svima. Sezona će biti jako teška i uzbudljiva jer se sve mijenja zbog korona krize. Vjerujem da sam u najboljim godinama i očekujem velike stvari”, kaže stariji brat, Ivan, za naš portal.

Ante Matan je rođen 21. augusta 1997, a svoju futsal karijeru, baš kao i brat, započeo je u Seljaku iz Livna. Ista priča desila se i kod Ante. Ante nakon završene srednje škole seli se u Zagreb, gdje nastavlja svoje školovanje i potpisuje za Alumnus. Ovaj 23-godišnjak, pored Seljaka i Alumnusa, nastupao je još i za višestrukog prvaka Hrvatske, Nacional. Zanimljiva je ta činjenica da pored višegodišnjeg igranja u 1. HMNL Ante još nije zabilježio nastup(e) za reprezentaciju.

”Drago mi je radi prelaska u Uspinjaču Gimku, jer sam smatrao da je došlo vrijeme za promjenu.
Uspinjača će ove godine imati mladu i poletnu ekipu, no sigurno da ima šta reći u borbi za trofeje, počevši od samog Superkupa.
Mišljenja sam kako će kvaliteta same lige ove godine malo pasti, što je i razumljivo s obzirom na situaciju, ali da će borba za titulu biti isto ovako neizvjesna, kao i ove godine, gdje se nadam da će Uspinjača tu itekako imati šta reći”,
kaže mlađi brat, Ante, za naš portal.

Facebook Comments
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook

More in Hrvatska