Connect with us

Prva liga RS

Klubovi Prve lige RS složni: Na ovaj način nismo u mogućnosti igrati Omladinsku ligu

Na adresu našeg portala stigao je dopis koji su potpisali svi klubovi Prve lige Republike Srpske, a u kojem se navodi da klubovi nisu u mogućnosti igrati Omladinsku futsal ligu Republike Srpske na način koji od njih traži Fudbalski savez Republike Srpske.

Fudbalski savez Republike Srpske je naložio klubovima iz Prve lige Republike Srpske da su obavezni da učestvuju u Omladinskoj futsal ligi Republike Srpske, inaće će biti sankcionisati.

Čelni ljudi ovog saveza, možda i neupućeni u trenutna dešavanja u futsalu u Republici Srpskoj, su zamislili da se od drugog dijela sezone, tj. narednog vikenda, paralelno sa Prvom ligom RS igra i Omladinska futsal liga RS, i to da omladinci budu predigra seniorskom meču, odnosno da se nakon završetka meča mlađih selekcija igra redovna utakmica prvih timova.

U dopisu koji su svi klubovi Prve lige RS potpisali i poslali na adresu saveza, kao i na adresu našeg portala, se navodi da je ovakav način održavanja Omladinske lige RS, koji su naložili čelnici saveza, nemoguće izvesti, te da je ovaj prijedlog neprihvatljiv za klubove.

Navodi se da bi klubovi morali da povećaju troškove, zbog samog prevoza ekipe na utakmice, jer bi omladinci zahtijevali još jedan kombi (većina klubova na utakmice putuje kombijem), zbog hrane, zbog smještaja itd.

Također se navodi primjer putovanja pojednih ekipa, npr. putovanje KMF Nevesinje u Brod, gdje je potrebno da se nevesinjska ekipa vozi 7-8 sati u jednom pravcu, a nakon toga treba da se odigraju utakmice mlađih kategorija, kao i glavni meč, što bi značilo da bi samo putovanje trajalo 16 sati, i postavlja se pitanje da li će roditelji pustiti djecu na toliki put, posebno u zimskim uslovima, a klubovi nisu ni u mogućnosti preuzeti odgovornost.

I troškovi domaćih utakmica bi se znatno uvećali, te su klubovi složni u odluci da je za njih neprihvatljivo da se Omladinska futsal liga RS igra na ovaj način, i predlažu da se to održi po turnirskom principu i to na kraju seniorskih sezona.

Na kraju dopisa se navodi da je interes svih koji žele dobro futsalu u RS da Fudbalski savez Republike Srpske odustane od ovog zahtijeva, jer u suprotnom klubovi će biti primorani da bojkotuju Omladinsku ligu, a to bi automatski dovelo do problema i skandala koji nikom nisu potrebni.

U nastavku pročitajte kompletan dopis koji su potpisali svi klubovi Prve lige Republike Srpske (KMF Šampion, KMF Jahorina, KMF Brčko Zdravlje, KMF Nevesinje, KMF Kotor Varoš, KMF Brod i KMF Ljubinje):

“Na sastanku održanom 25.01.2019. godine, u prostorijama FSRS, na prema dnevnom redu koji smodobili, tačka broj 4 je predviđala dogovor i upoznavanje sa takmičenjem omladinskih futsalselekcija. Prijedlog organa FSRS je da Omladinska liga bude predigra seniorskim utakmicama udrugom dijelu sezone, odnosno da se nakon završetka utakmice mlađih selekcija igra seniorskautakmica. Ovaj prijedlog za klubove prve futsla lige koji bi i trebali da igraju Omladinsku ligu,kao što smo rekli na sastanku, na žalost nije realno ni moguće na taj način organizovatiOmladinsku ligu u ovom momentu, pa je samim tim prijedlog neprihvatljiv.Kao što znate većina klubova nije u zavidnoj finansijskoj situaciji i funkcioniše na nivouentuzijazma pojednih ljudi. Sama Omladinska liga bi višestruko uvećala troškove klubova koji ibez ovoga ponekad jedva pronađu sredstva za odlazak na gostovanja. Odlazak na gostujuće utakmicezahtjeva još jedan kombi (većina ekipa ide sa kombijem na gostovanje), dodatne troškove hrane,dodatno vrijeme za putovanje. Zatim sami odlazak na daleka gostovanja predstavlja ogromnuobavezu i odgovornost. Uzećemo za primjer odlazak ekipe Brčko u Ljubinje ili Nevesinja u Brod. Potrebno se u jednompravcu voziti 7-8 časova. Nakon toga djeca treba da igraju utakmicu, a posle njih seniori. Zatimslijedi povratak kući, što znači da put traje ukupno i 16 časova. Pa postavlja se jedno logičnopitanje, da li će roditelji da puste djecu na takvo putovanje, a naročito u zimskim vremenskimuslovima? Po našem mišljenju neće. Drugo, mi nismo spremni da preuzmemo odgovornost za djecuu takvim uslovima.Takođe, i troškovi domaćih utakmica bi se znatno povećali (troškovi službenih lica,redarske službe, sanitetska kola, mjerilac vremena, itd), a i sama organizacija bi bila dostasložena. Klubovi bi imali problem da dobiju dvoranu na 3-4 sata.Na osnovu svega što smo naveli, klubovi Prve futsal lige RS nisu u mogućnosti da igrajuOmladinsku ligu na predviđeni način. I da budemo jasni, ovo nije nikakvo tjeranje inata,bojkotovanje ili sabotiranje nekog takmičenja, nego mišljenje i stav klubova na osnovu sredstavai mogućnosti sa kojim raspolažemo. Klubovi su mišljenja da je jedina opcija koju bi mogli izvesti da se odigra turnirski na nivouregije (teritorijalni princip). Da ligu igraju klubovi prve lige i drugoligaški klubovi koji imajuželju i mogućnost da se takmiče. Naš prijedlog je da takmičenje krene nakon završetke prve idruge seniorske lige, a da pobjednici na nivou regija odigraju završnicu u jednom gradu. Na ovajnačin troškovi klubova bi bili dosta manji nego da se igra predložena Omladinska liga, a idjeca bi odigrala određeni broj utakmica. Takođe, jako važno bi bilo da FSRS pomogne klubovimatako što će da snosi troškove službenih lica.
Zato Vas molimo da udovoljite našem zahtjevu jer je to u interesu svih nas koji želimo dobrofutsalu u RS i da odustanete od Vašeg prijedloga. Jer u suprotnom kubovi će morati da bojkotujuOmladinsku lugu na način koji ste predložili, a to će da dovede do problema i skandala koji nisu potrebni klubovima, a još manje FSRS”
, navodi se u dopisu.


Pridružite se našoj Viber zajednici i pratite sva dešavanja iz svijeta futsala u BiH i šire klikom na označeno polje ispod.

Facebook Comments
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook

More in Prva liga RS