Connect with us

Grupa jug

MNK DIABIH ISTUPIO IZ PRVE LIGE FEDERACIJE BIH

 Prvoligaš Federacije BiH, MNK DiaBiH, koji se do posljednjih trenutaka sezone borio za prvaka Prve lige FBiH grupa ”Jug”, istupio je iz takmičenja i sljedeće sezone se neće takmičiti u ligu, potvrđeno je u saopštenju ovog kluba koje je stiglo na adresu portala “www.balkanfutsal.com”.

MNK DiaBiH istupio iz Prve lige Federacije BiH!

Saopštenje MNK DiaBiH prenosimo u cijelosti.

Poštovani ljubitelji futsala,

U ime našeg kluba zahvaljujemo se na podršci koju ste nam pružili tokom cijele sezone, a posebno pred zadnju utakmicu sa MNK Bubamara u Cazinu koja je odlučivala o prvaku Prve futsal lige Federacije BiH. Iako smo najavili da nećemo igrati tu utakmicu, na insistiranje naših navijača iz Kantonalnog udruženja dijabetičara djece i omladine USK , otputovali smo na utakmicu da pokvarimo slavlje režiseru prvenstva predsjedniku NS FBiH Irfanu Duriću. Međutim, naša odluka o istupanju iz lige je nakon ove utakmice samo potvrđena. Sve što smo pisali prije utakmice se dogodilo , a isto će se desiti u doigravanju za Premijer ligu između MNK Bubamare i MNK Kaskada.

Uprkos utakmici na rubu incidenta, zbog sudijske lakrdije pobijedili smo i pokazali da smo trenutno bolja ekipa od Bubamare. Najbolji dokaz zato su čestitke trenera i igrača protivničke ekipe i veliki aplauz navijača na kraju, koji su nas cijelu utakmicu zviždali i vrijeđali. Samo zahvaljujući izvrsnoj organizaciji utakmice i korektnosti igrača Bubamare nije došlo do težih incidenata. Ovom prilikom ispred kluba zahvaljujemo MNK Bubamara. Mi nikad, pa ni u predhodnom saopćenju nismo osporili, niti smo omalovažili ekipu Bubamaru, ali ne možemo da ne spomenemo sudijsku pomoć koju su dobili. Za DiaBiH glavni i jedini krivac je NS FBiH, koji se stavio otvoreno na jednu stranu. Čak su pojedinci iz kluba prije utakmice nas uvjeravali, da im je neugodno zbog situacije, da oni nisu tražili domaće sudije i delegata od saveza, O komentarima ljudi iz USK o liku i djelu predsjednika saveza, nećemo detaljno komentarisati, dovoljno je pogledati gdje su klubovi iz USK, lige mladih itd.

Zar niko u NS FBiH i sudijskoj organizaciji se ne stidi delegirati u tako važnoj utakmici domaće sudije i delegata. Sve domaće utakmice Bubamare (osim sa Slogom) su sudile iste sudije, a delegat je bio isti na svim utakmicama. Na naše upozorenje prije 10 dana, niti zahtjev nakon delegiranja NSFBiH nije ni razmatran, niti smo dobili bilo kakav odgovor. Zar je sve ovo trebalo, da se pobijedi ekipa koja u svom sastavu ima više od pola dijabetičara ? Sa ovom situacijom smo upoznali i krovni nogometni savez, naš matični savez u Sarajevu. Svi su ostali nijemi i bez pismenog odgovora. Sada nam je jasno da su odobrili poniženje i žrtvovali nas zbog međusobnih ustupaka.

Iako su nas na brifingu sudije uvjeravale da će suđenje biti pošteno, suđenje tokom utakmice bilo je skandalozno. Svaki incident na terenu su injicirale sudije svojim odlukama. Od početka su stavili do znanja na čijoj su strani. U 20 minuti (19.18) dodijeljen je crveni karton našem igraču zbog navodno neadekvatnih kostobrana (tako je nama obrazloženo). Sa igračem manje zog isključenja igrali smo 2 minute i 32 sekunde. U drugom poluvremenu sviran je nepostojeći korner , nakon čega je Bibamara postigla gol. Na našim igračima nisu svirana čista tri faula kad su bili u prilici za postizanje gola. Međutim, poklon faulovi su svirani na drugoj strani. Zašto nije sankcionisan protivnički igrać (br.7), kad je rukom uhvatio loptu da spriječi naš kontranapad. Posebna priča je indirekt 30 sekundi prije kraja utakmice kada naš igrač-golman unutar golmanskog prostora hvata loptu. Time je spriječen naš zadnji napad. Međutim, nedostak sportske sreće (autogol iz kornera) i to što smo na početku utakmice podlegli pritisku i primili tri gola su uticali na ishod utakmice. U tako napetoj atmosferi, uz domaćinsko suđenje okrenuti rezultat na 5:3 je veliki podvig. Dalje nije moglo, jer smo imali protiv sebe imali sudije, delegata i NS FBiH.

Snimak utakmice se može pogledati na https://youtu.be/22cLjF4NW4Y , https://youtu.be/XI5ugTNfAyQ , https://youtu.be/6K10tqm303I , 
https://youtu.be/ZmJPoQqRAzw . Unaprijed se izvinjavamo zbog kvalitete snimke, koju je snimao jedan od gledalaca.

MNK DiaBiH je pokazao da je najbolja ekipa na “Jugu” , jer smo na sportskom terenu osvojili najviše bodova i pobjeda(11), dali najviše golova, primili najmanje golova. Da ne bi zbunili čitaoce, ovo se odnosi na utakmice koje su igrane, a ne one koje su dobijene jer protivničke ekipe nisu došle.

Nažalost, poštovani ljubitelji ovu ekipu više nećete gledati jer ne želimo da igramo i trošimo sredstva na unaprijed režirana prvenstva. Našu seniorsku ekipu je ugasio NS FBiH, uz odobrenje državnog saveza. Svoj rad nastavićemo kroz “Slatku školu sporta” , koja okuplja djecu s dijabetesom.

Mi znamo da naši čelnici iz saveza, kao i političari nemaju milosti kad su u pitanju njihovi interesi. Mi se svakodnevno borimo sa dijabetesom, ali uprkos svemu nećemo odustati od sporta i normalnog života. 18. aprila na Europski dan prava oboljelih pozivamo sve dijabetičare i druge obespravljene na protest ispred Nogometnog saveza, jer nam oduzimaju pravo na ravnopravnost i pravo na bavljenje sportom.

Facebook Comments
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook

More in Grupa jug