Connect with us

Reprezentacija

Mulahmetović: Ne bježimo od uloge favorita

Futsal reprezentativci Bosne i Hercegovine će se okupiti za dva dana i početi pripreme za turnir Preliminarne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Nijaz Mulahmetović

Dobro poznato lice u stručnom štabu naše selekcije je Nijaz Mulahmetović. Dugogodišnji reprezentativac i kapiten bh. futsal selekcije će u predstojećim kvalifikacijama imati novu ulogu, asistenta selektora Ive Kreze.

Popularni Cuni povlači paralelu između obaveza koje je imao kao igrač i sada kada je trener:

Već dugi niz godina moja futsal karijera veže se za reprezentaciju na šta sam izuzetno ponosan, s obzirom na to da je reprezentacija kruna karijere svakog igrača. Gledajući iz ove perspektive još uvijek sam pod dojmovima igranja za naš nacionalni tim, a na novu ulogu se navikavam i nastojim biti što profesionalniji jer sam sa većinom igrača igrao, a sada sam sa „druge strane“. Kao igrač sam uvijek davao maksimum, a sada to radim i kao trener. Nastojim pomoći reperezentaciji, ali i svakom igraču posebno u svakom pogledu. Svaka uloga ima svoju draž i težinu. Mislio sam da je igračima najteže, ali tek sada vidim kakvu odgovornost nosi uloga trenera. Kao igrač sa krajem utakmice završavate sa obavezama, a trenerima tek posao počinje jer slijede analize, pripreme za narednu utakmicu kao još mnogo drugih obaveza.

Mulahmetović očekuje dobar rezultat u predstojećim kvalifikacijama:

Reprezentacija se nalazi u preliminarnoj rundi, što do sada nije bio slučaj, međutim moramo to prihvatiti i dobrim rezultatima osigurati povratak u glavnu rundu gdje nam je realno i mjesto. Ovo su turniri koji mogu poslužiti kao vrlo dobre provjere za narednu fazu takmičenja, ali isto tako mogu biti i kontraproduktivni ako ne budemo imali dobar i profesionalan pristup. Poslije dužeg vremena imat ćemo priliku igrati zvanične kvalifikacione utakmice i ja se nadam da ćemo na raspolaganju imati sve igrače. S obzirom na to da smo nosioci grupe trebamo prihvatiti ulogu favorita i da plasman u narednu fazu takmičenja ne bi smio doci u pitanje. Naravno, to treba dokazati na terenu i mi ćemo učiniti sve da dođemo do našeg cilja.

Mladi stručnjak je prokomentarisao i protivnike u grupi F, selekcije Škotske, Turske i Švajcarske:

Gledajući utakmice koje su igrali naši protivnici najvažnije od svega će biti naš pristup u susretima protiv njih. Ukoliko bismo ih redali po kvaliteti mislim da se reprezentacija Turske najviše ističe i da će utakmica protiv njih biti za prvo mjesto u grupi. U mečevima protiv Švicarske i Škotske smatram da smo apsolutni favoriti. Opet ponavljam, sve to treba dokazati na terenu i ne sumnjam da će momci dati svoj maksimum i posao odraditi na najbolji mogući način.

Nijaz Mulahmetović smatra da reprezentacija Bosne i Hercegovine može do velikog takmičenja:

Uvijek sam smatrao da su dometi futsal reprezentacije veći od ostvarenih rezultata, a i sada sam tog mišljenja. Da je bilo više ulaganja, profesionalnijeg odnosa, a u nekim slučajevima i više sreće siguran sam da bismo igrali neko veliko takmičenje. Jednostavno bilo je previše improvizacije da bi se postiglo takvo nešto. Perspektivu sigurno imamo, kao i individualni kvalitet, te sada treba uvezati i sve druge faktore neophodne da bi se napravio uspjeh kao što je odlazak na veliko takmičenje. Organizacijski se podići na veći nivo, proširiti bazu igrača koji imaju kvalitet da igraju za reprezentaciju, praviti planove i analize… Sve su to stvari koje se moraju posložiti ako se želi napraviti rezultat. Ja se iskreno nadam da ćemo konačno izboriti veliko takmičenje, jer da nije tako ne bih ni bio tu.

Za kraj Mulahmetović govori i o novoformiranoj U19 futsal selekciji:

Juniorska selekcija je formirana skoro iz ničega, ali je u ovom kratkom periodu pokazala da ima određeni kvalitet. Odigrali smo utakmice protiv veoma kvalitetnih protivnika i možemo biti zadovoljni viđenim. Pojedinci su skrenuli pažnju na sebe i ako se budu razvijali kao igrači u pravom smjeru vrlo brzo ih možemo očekivati u A selekciji.

Reprezentativci će se za turnir pripremati u Zenici od 25. januara, a prvi meč je na programu 29.1. u 17:00 sati protiv Švajcarske u Areni Zenica.

Izvor: nfsbih.ba

Facebook Comments
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook

More in Reprezentacija