Connect with us

Reprezentacija

Mulahmetović: Više od 90% futsal klubova nema omladinski pogon, ne postoje takmičenja u okviru saveza

Prije nekoliko dana stručni štab reprezentacije BiH U19 u futsalu objavio je spisak reprezentativaca, koji će nastupati u pripremnim utakmicama protiv reprezentacije Italije.

Nijaz Mulahmetović

Naravno tu se našlo dosta negativnih komentara od strane igrača, čitalaca, te smo tim povodom odlučili porazgovarati sa članom stručnog štaba reprezentacije, Nijazom Mulahmetovićem.

Stručni štab futsal reprezentacije dobio je zadatak i to u veoma kratkom roku formirati U19 selekciju, tačnije od ničega napraviti nešto. Više od 90% futsal klubova nema omladinski pogon, ne postoje takmičenja u okviru saveza a treba izabrati kandidate za reprezentaciju. Tako da smo se odlučili za po meni jedino ispravno rješenje a to je da kontaktiramo trenere i ljude koji su na bilo koji način upućeni u omladinski futsal. Treneri su nam poslali svoje prijedloge i na osnovu toga smo i napravili selektivni kamp gdje smo pokušali izvući ono najbolje što imamo u ovom momentu“, rekao je Mulahmetović.

On je naglasio da je stvaranje ekipe veoma dugotrajan proces, te da mnogi to ne razumiju.

Stvaranje ekipe, a posebno reprezentacije je dugotrajan proces i to mnogi, a posebno ‘dežurni kritičari’ ne razumiju. Došli smo u situaciju da od 25 igrača poznajemo njih četiri ili pet, što je i razumljivo jer nemamo mogućnost negdje ih gledati. Međutim, vec sada od kako se formirala U19 selekcija broj kandidata je sve veći. Svakodnevno se javljaju i pojavljuju novi igrači kako u BiH tako i širom Evrope. Ima i trenera koji žele pomoći sa svojim prijedlozima i mislim da smo na dobrom putu da svi zajedno napravimo širu bazu igrača iz koje ćemo crpiti kandidate na samo za ovu selekciju već i u budućnosti za seniorsku reprezentaciju“, poručio je nekadašnji kapiten reprezentacije BiH.

Podsjećamo, selekcija Bosne i Hercegovine do 19 godina će 15. i 16. januara tekuće godine odigrati dvije prijateljske utakmice protiv Italije u Vicenzi.

Facebook Comments
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook

More in Reprezentacija