Connect with us

Prva liga FBIH

Promjene od naredne sezone: Poznat sistem takmičenja u Prvoj futsal ligi FBiH

Sistem takmičenja u Prvoj futsal ligi FBiH ostaje isti kao i prošle godine, potvrđeno je iz Nogometnog saveza Federacije BiH.

NS FBiH

Nogometni savez Federacije BiH jučer je i zvanično svim futsal klubovima sa područja Federacije BiH koji će uzeti učešće u Prvoj futsal ligi FBiH potvrdio kako će sistem takmičenja ostati isti kao i protekle sezone.

Ove godine učešće u Prvoj futsal ligi FBiH će uzeti 24 ekipe, koje će biti raspodijeljene u 3 grupe sa po 8 ekipa.

Grupu 1 čine sljedeći klubovi: MNK Futsal Željezničar, MNK DiaBiH, MNK Calp, MNK Neimari, MNK Žepče, MNK Drina, MNK Iskra Vrbas i FC Lilium.

Grupu 2 čine sljedeći klubovi: MNK Mostarake Kiše, HMNK Rudnik, MNKF Neretva, MNK Hercegovina, MNK Čulin Mlin, MNK Bubamara, FK Konjodor i MNK Sparta.

Grupu 3 čine sljedeći klubovi: MNK Bosna Kompred, MNK Lukavac, FC Bašigovci, MNK Banovići, MNK Klanac, FC Brčko, KMF Lux i MNK Posavina.

U prilogu vam donosimo sistem takmičenja Play-offa, te i sistem takmičenja koji je planiran za narednu sezonu, a koji stoji u zvaničnim propozicijama NS FBiH:

Plasman klubova utvrđuje se prema odredbama Pravilnika o nogometnim takmičenjima Nogometnog/fudbalskog saveza BiH.
Prvaci Prve lige FBiH grupa 1, grupa 2 i grupa 3 plasirat će se u play-off.
U play-off za prvaka Prve futsal lige FBiH plasman će ostvariti drugoplasirani klub koji na kraju takmičarske sezone 2019/2020 bude imao najveći broj osvojenih bodova. U slučaju da dva ili tri drugoplasirana kluba na kraju takmičarske sezone 2019/2020 ima isti broj osvojenih bodova odlučuje gol razlika. Ukoliko je gol razlika identična odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. Ukoliko i razlika između datih i primljenih pogodaka identična odlučuje fair-play tabela, s tim što žuti karton donosi jedan negativan bod, a crveni karton dva negativna boda. Ukoliko je sve identično, plasman u play-off odlučit će se žrijebom.
Pobjednici u polufinalnim utakmicama, ostvarit će plasman u finale play-offa s tim da se u play-offu za prvaka ne mogu se sastati klubovi iz iste grupe.
Play-off se igra po dvostrukom kup sistemu (domaćin-gost) nakon obavljenog žrijeba.
U play-offu za prvaka Prve futsal lige FBiH pogodak na strani vrijedi više, a u slučaju identičnog rezultata nakon dvije utakmice, izvode se udarci sa tačke od šest metara kojim se dobija pobjednik, a prema Pravilima futsal igre (po 3 udarca).
Pobbjednik nakon dvije finalne utakmice je prvak Prve futsal lige FBiH, te ostvaruje plasman u Premijer futsal ligu BiH.
U narednoj takmičarskoj sezoni Prve futsal lige FBiH formirat će se Prva i Druga futsal liga FBiH na osnovu rezultata iz takmičarske sezone 2019/2020.
Prva futsal liga FBiH brojat će 10 klubova, a Druga futsal liga FBiH zavisno od broja prijavljenih klubova.
Druga futsal liga FBiH će biti podijeljena u grupe prema regionalnoj podijeljenosti.
U slučaju da na kraju takmičarske sezone 2019/2020 iz Premijer futsal lige BiH ispadne jedan klub iz NS Federacije BiH, u Prvu futsal ligu FBiH u takmičarskoj sezoni 2020/2021 plasman će ostvariti tri najuspješnija kluba iz tPrve futsal lige FBiH, s tim što će iz grupe u kojoj je igrao klub koji se plasirao u Premijer futsal ligu BiH u Prvu futsal ligu FBiH ostvariti drugoplasirani, trećeplasirani i četvrtoplasirani klub te grupe.
Ukoliko iz Premijer futsal lige BiH ispadnu dva kluba iz NS Federacije BiH, plasman u Prvu futsal ligu FBiH u sezoni 2020/2021 neće ostvariti četvrtoplasirani klub iz grupe u kojoj je igrao klub koji se plasirao u Premijer futsal ligu BiH.
Ukoliko iz Premijer futsal lige BiH ne ispadne niti jedan klub iz NS Federacije BiH, plasman u Prvu futsal ligu FBiH u sezoni će ostvariti najuspješniji četvrtoplasirani klub iz grupa u kojoj nije igrao prvak Prve futsal lige FBiH uz primjenu kriterija iz člana 34.03. ovih Propozicija.
U slučaju da se za takmičenje u sezoni 2020/2021 prijavi manji broj klubova od broja 22, zadržava se postojieći sistem takmičenja.

Prvo kolo zakazano je za 02./03. novembar 2019. godine, a žrijebanje takmičarskih brojeva za 09. oktobar 2019. godine u prostorijama Nogometnog saveza Federacije BiH.

Facebook Comments
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook

Premijer liga

PosClubPWDLFAGDPts
1FC Salines5410308+2213
2FC Mostar SG4400234+1912
3MNK Brotnjo43012815+139
4FC Centar43012011+99
5MNK Kaskada51221520-55

More in Prva liga FBIH