Connect with us

Svijet

Futsal opet ima svijetlu budućnost

Petak, 9. oktobra 2020

Kako se Liga prvaka u futsalu vraća, gledamo kako UEFA i njeni nacionalni savezi vraćaju ovaj dvoranski sport na staze uspjeha.

Trofej UEFA-ine futsal lige prvaka u Barceloni na Palau Blaugrani (UEFA putem Getty Imagesa)

Finale UEFA futsal Lige prvaka održava se ovog vikenda u Barceloni ,a natjecanje dostiže vrhunac 14 mjeseci nakon što je počelo.

Finale se prvobitno trebalo održati u Minsku u aprilu, ali je odgođeno zbog pandemije COVID-19. Reorganizirajući, umjesto otkazivanja natjecanja, UEFA je pokazala svoju dugoročnu predanost sportu koji se brzo razvija.

Povećavanje izloženosti i privlačnosti

“Futsal nastavlja napredovati u Europi, zahvaljujući UEFA-inoj promociji sporta, potpomognutom strateškom vizijom koja ima za cilj poboljšati položaj, izloženost i privlačnost futsala”, kaže predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“Igra neprestano privlači nove igrače i navijače, a finale UEFA-inog futsal Lige prvaka u Barceloni obećava da će istaknuti snagu razvoja futsala. Uz to, drago nam je što smo uspjeli prestaviti finale 2019/20, koje je odgođeno zbog pandemije COVID-19.

“Novo ime natjecanja definitivno daje futsalu novi svijetli i snažni profil, a ova najnovija prestižna prilika pružit će ljubiteljima futsala prekrasnu priliku da se sami uvjere koliko je sport napredovao tijekom godina.”

Portugalski Sporting slavi osvajanje UEFA-ine Lige prvaka u futsalu 2019.© Sportsfile

Izvor ponosa za domaćine

Luis Rubiales, potpredsjednik UEFA-e i predsjednik Kraljevskog španjolskog nogometnog saveza (RFEF) zahvalan je na prilici da bude domaćin sporta u kojem je njegova zemlja napredovala. Ukupno je Španjolska podigla sedam od deset muških seniorskih naslova u futsalu, dva FIFA-ina svjetska kupa u futsalu, nastupno europsko žensko i U19 prvenstvo 2019. godine, kao i devet od 18 UEFA-inih klupskih naslova.

“Ponos za futsal u našoj zemlji je što su dva španjolska kluba zasluženo stigla do final four-a. FC Barcelona i El Pozo Murcia predstavljaju sjajnu formu u kojoj se nalazi naš sport i sposobnost postizanja novog međunarodnog uspjeha ”, rekao je Rubiales.

“Ponovno smo se stavili na raspolaganje UEFA-i nudeći svoje izvanredne sportske sadržaje tijekom izuzetno teških okolnosti pandemije.

Ponosni smo na rad koji je izveden ovog ljeta i uvjereni smo da će Barcelonin Palau Blaugrana pokazati koliko je dobro organiziran događaj, zahvaljujući trudu i profesionalnosti svih uključenih iz UEFA-e i FC Barcelone.

“RFEF će također uložiti sve napore pomažući ovom fantastičnom događaju da nastavi razvoj futsala, koji postaje sve važniji u našoj zemlji.”

Akcija UEFA-ine futsal lige prvaka nastavlja se u petak navečer, uživo na UEFA.tv na odabranim tržištima, a dvije španjolske strane u polufinalu sastaju se s dvije ruske strane: domaćini Barça igraju s KPRF-om, a Murcia se sastaje s Tyumenom.

Kako UEFA pomaže nacionalnim savezima u razvoju futsala širom Europe?

Futsal Liga prvaka samo je jedno od četiri paneuropska futsal natjecanja koja organizira UEFA.

– UEFA Futsal EURO
– UEFA Futsal EURO
– UEFA Europsko prvenstvo u futsalu do 19 godina
– UEFA Futsal Liga prvaka

Sudjelujući u tim natjecanjima, nacionalni savezi dobivaju poticajne isplate od UEFA-e, s godišnjim raspoloživim do 55.000 eura. Trenutno 50 od 55 država članica upravnog tijela ima timove koji se natječu u futsalu.

Poticajne isplate dio su UEFA-inog programa HatTrick, za koji je europsko nogometno tijelo tijekom sljedeće četiri godine izdvojilo 775,5 milijuna eura kako bi pomoglo savezima da razviju igru ​​u svim oblicima i na svim razinama. Svaki savez može dobiti do 4,5 milijuna eura tijekom trenutnog ciklusa 2020. – 2024., a neki se odlučuju za sredstva usmjerena na određene futsal projekte.

San Marino gradi novu futsal arenu s 1.000 sjedećih mjesta sposobnu za domaćinstvo međunarodnih utakmica.

Finskoj i Ukrajini , koje obje imaju izuzetno hladne zime, futsal popularnost dijelom duguje kratkom trajanju sezone na otvorenom. Svaka je udruga ulagala u specijalizirane mobilne futsal terene. Omogućuju nacionalnom timu da igru ​​odnese novoj publici u cijeloj zemlji, povećavajući svoj doseg i popularnost.

Španjolski mobilni teren također osigurava da reprezentacija može promovisati futsal na više lokacija.

Francuski nacionalni savez pretvara postojeće otvorene prostore za više sportova i neiskorištene teniske terene u specijalizirane strukture od 40 metara x 20 metara posvećene futsalu.

Naš vodič za futsal za početnike dostupan je ovdje , koji sadrži povijest, pravila, profile najboljih momčadi i igrača i najvažnije informacije o tome kako se igra razlikuje od svog 11-a-rođaka.

Službeni program UEFA Futsal futsal prvaka 2020. možete pogledati ovdje .

Najnoviji status svih UEFA-inih natjecanja, s datumima natjecanja i ažuriranjima COVID-19, možete vidjeti ovdje .

Izvor: Uefa.com

Facebook Comments
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook

More in Svijet