Connect with us

Premijer futsal liga BiH

Muminović: Glavnu riječ po pitanju prvaka BiH vodit ćemo sa Mostarom SG

Dženan Muminović, nekadašnji predsjednik FC Centar – višesturkog prvaka BiH, i osvajača Kupa BiH, trenutni sportski direkor FC Salines Tuzla, govori za naš portal.

Dženan Muminović

Nekadašnji predsjednik FC Centar, trenutni sportski direktor tuzlanskog Salinesa, Dženan Muminović govori za naš portal.

4plus1.ba: Dženane, prije svega pozdrav. Početkom sezone, koja je trenutno obustavljenja, povukli ste se sa funckije predsjednika FC Centar, sa kojim ste osvojili sve što se moglo osvjiti. Koji je bio glavni razlog povlačenja iz Centra?

Muminović: Prije sve pozdrav vama i vašim čitaocima. Na početku da kažem ja nikad se nisam povukao iz Centra. Takmičarski sam se povukao, ali Centar će uvijek biti dio mene, a ja dio Centra. Ako kažem Centar jednako ja, neću pogriješiti, jer Centar sam ja osnovao, osvojio sve što se moglo osvojiti u BiH. Opet kažem, u Centru sam bio predsjednik, direktor, trener, obnašao sve funkcije u jednoj. Što se tiče povlačenja jednostvano, došlo je do zasićenja, i tako da sam jednostavno prepustio prvi tim ljudima koji su izrazili želju da probaju, odnosno nastave, da Centar ne bi, jednostavno stao. Ja zbog svojih angažmana u Tuzli sam se povukao, ali mi još uvijek radimo na FC Akademija Centar. Moji dugogodišnji prijatelji, saradnici, koji su sa mnom radili dugo godina u Centur, Josip Lokmer i Tarik Rašidagić oni nastavljaju sa radom tamo. Mi od naredne sezone krećemo sa radom u mlađim kategorijama, te ćemo se takmičiti u Prvoj ligi Federacije BiH.

4plus1.ba: Nakon prvog dijela, gdje ste bili bez angažmana stigao je poziv iz Tuzle, tuzlanski Jarčevci su vas angažovali kao sportskog direktora. Da li ste, kada ste napuštali Centar znali da će stići poziv iz Tuzle, ili ipak ne?

Muminović: Što se tile mog angažmana u Salinesu, nakon jedne pauze od pola godine, ja sam par puita dobijao pozive za razgovore, ali nikad do duše konkrete sa ljudima iz Tuzle, ali se nismo nikad dogovorili. Na poziv mog velikog prijatelja, čovjeka koji je sve napravio što se tiče futsala u bivpoj Jugoslaviji, najboljeg strijelca evropskog prvenstva, čovjeka kada ga spominjete morate ustati i kazati njegovo ime, Predraga Rajića koji je insistirao, da dođem u Tuzlu, a naše prijateljstvo mi nije dozvolio da razmišljam, pa sam odmah prihvatio ponudu Jarčeva. Počeli smo zajedno da radimo, i da kujemo planove, sa jednim i jedinim ciljem, a to je – dupla kruna. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, ja se nikada nisam susretovao sa organizovanijim ljudima, te ujedno radio sa boljim i korektijim ljudima, kojima bih se volio ovim putem zahvaliti javno, a oni su: Maške, Davor, Boris, Emir, Rado, Želja, Mićo, Peđa…, još mnogi, kojima se izvinjavam ako ih nisam spomenuo, nadam se da se neće naljutit. Ako iko zaslužuje titule, titulu, to zaslžuju ovi ljudi, koji 24 sata rade za Salines. Opet im se zahvaljujem na povjerenju, i čast i zadovoljstvo mi je s takvim ljudima raditi. Ambicije su jasne, a to je dupla kruna. Prije mog dolaska Salines je bio 3. na tabeli, sa 5 bodova manje u odnosu na Mostar SG, sada smo 1. sa dva boda više, i da smo u finalu kupa to govori samo o ozbiljnosti rada i poredanim segmentima u klubu. To ne moze niko kazati da je sam stvorio taj uspjeh, to je uspjeh sviju nas.

4plus1.ba: Centar je stvorio veliki broj reprezentativaca, a ujedno i dobrih igrača. Po vašem mišljenju koji je to igrač kojeg je Centar ikad imao?

Muminović: Opet se vraćam na Centar, a jako teško pitanje. Centar je bio uvijek leglo reprezentativaca, te okosnica reprezentacije BiH, dugi niz godina. Jako je teško odabrati najboljeg s obzirom da tu ima dosta dobrih igrača, ali da ne ostanem nepotpun, po mom mišljenju najbolji igrač kojeg Centar ikad imao je Nijaz Cuni Mulahmetović, uz dužno poštovanje prema svima, a on je po meni i najbolji igrač kojeg je BiH ikad imala. Opet kažem Radmilović, Jelić, Kahvedžić, Lokmer svi su oni dali doprinos uspjehu Centra, a tako i uspjeh bh. futsal reprezentacije. Što se tiče golmana, tu nema konkurencije – Bahrudin Omerbegović je br.1.

4plus1.ba: Futsal reprezentacija BiH ima dobre igrače, a šta nas to koči da napravimo neki iskorak, te se plasiramo na neko veliko prvenstvo?

Muminović: Što se tiče reprezentacije, tu godinama nešto ne štima, a imamo sigurno dobre igrače. Mislim da, uz dužno poštovanje prema trenutnom Stručnom štabu reprezentacije, koje mnogo cijenim i poštujem. Ivo Krezo je bio jedan veliki igrač, zajedno sa ostalima. Mi boljih igrača od ovih nemamo, a od ovih mlađih ne vidim njihove nasljednike. Kada bi se stvari posložile na svoja mjesta, vjerujte mi da Hrvatska, Srbija, Slovenija…, ne bi ništa bili bolji od nas. Našoj reprezentaciji treba ozbiljnost. Naši igrači su navikli na to da ih ogromno platite ili da ih vodi čvrsta ruka, a ja smatram da ljudi koji su sada zaduženi za futsal nisu sposobni za to, a ja im opet želim svu sreću da se ako Bog da plasiraju na neko veće takmičenje, te da naprave neki veći uspjeh za BiH, ali će to biti vrlo teško. Našim igračima je preče igrati turnir u Derventi, Doboju, Cazinu…, nego odazvati se na okupljanje reprezentacije, ali to im tako prolazi jer im se dozvoljava da mogu tako raditi. Kažem opet našoj reprezentaciji treba samo čvrsta ruka, i vjerujte da mi imamo dobirh igrača, čvrsti, uz malo sreće i izbiljnog rada, mislim da bi mogli to i napraviti.

4plus1.ba: Jarečvi idu prema svome cilju, a to je dupla kruna. Ipak, tu je nikad jača konkurencija: Mostar SG, Brotnjo, Sloga, Centar Zamm mC, a ukoliko se prvenstvo nastavi, koga vidite u playoffu, a koga u drugoj ligi?

Muminović: Što se tiče konkurencije, mislim da uz dužno poštovanje prema vim klubovima, mislim da ako se prvenstvo nastavi da ćemo mi glavnu riječ voditi sa Mostarom SG, u borbi za prvaka. Mostar SG ima jednu odličnu ekipu, te smatram kako ćemo s njima voditi glavnu riječ po pitanju prvaka BiH. Što se tiče borbe za opstanak, iskreno mi je žao ekipa koje će ispasti, te napustiti takmičenje, ali po mom mišljenju najbliže drugoj ligi su Tango i Beli Anđeo.

Facebook Comments
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Facebook

More in Premijer futsal liga BiH